BN'ers zetten zich in tegen expose-accounts: #StopShaming!
- News
- BN'ers zetten zich in tegen expose-accounts: #StopShaming!
Verschillende Turkse- en Marokkaans-Nederlandse BN'ers zijn vandaag een campagne en petitie gestart tegen het online shamen van vooral vrouwen en mensen uit de LHBTQ+-gemeenschap. Met Stop Shaming! roepen de actievoerders op om een eind te maken aan expose-accounts op social media. Een van de initiatiefnemers, presentator Sahil Amar Aïssa, vertelt er meer over in Turn Up!
Exposed
Expose-groepen zijn niet nieuw. Al jaren belanden er zonder toestemming foto's en persoonsgegevens van jonge vrouwen online om hen te exposen. Dat is niet alleen vervelend, maar kan er ook toe leiden dat de vrouwen worden lastiggevallen, geïntimideerd en in sommige gevallen zelfs bedreigd of gechanteerd. Dit is iets dat al lang speelt. Waarom dan nu pas ingrijpen? "Eerst kon je nog zeggen: 'oké we negeren ze', maar nu zijn het kanalen met tienduizenden volgers die gezamenlijk kijken hoe een 15-jarig meisje aan de schandpaal wordt genageld, omdat ze 30 seconden danst op Taylor Swift. En vervolgens wordt dat meisje aangevallen en krijgt ze allemaal narigheid over zich heen", aldus Sahil.
Volgens Sahil leeft er een enorme seksuele dubbele moraal: "Alles wat wij zouden doen - of het nou dansen of zingen in het openbaar is - daar worden wij veel minder op afgestraft dan vrouwen. Dus wij hebben veel meer privileges en die moeten we gebruiken om de mensen met minder privileges te beschermen." De BN'ers die achter de campagne staan willen het stokje wel doorgeven aan vrouwen: "Wij staan achter jullie, maar neem vooral het voortouw."
Slachtoffer
FunX sprak begin dit jaar met verschillende jonge vrouwen die slachtoffer werden van een exposegroep. Een daarvan is Marjam. Foto's van haar en haar man met Surinaamse roots werden gedeeld op Telegram. In eerste instantie wilde Marjam het negeren, totdat ze steeds meer vervelende berichtjes begon te ontvangen. "Ik kreeg op een gegeven moment een bericht van iemand die zei: 'Je bent een eerloze hoer en een schande voor ons volk'.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Petitie
Naast Sahil steunen ook onder anderen Tofik Dibi, Achmed Akkabi, Nasrdin Dchar en Najib Amhali de actie. Bij de campagne hoort ook een petitie, die inmiddels 1500 keer is ondertekend. Sahil hoopt dat er verandering komt: "Wij zijn met meer, alleen we zijn altijd stil geweest. We kunnen deze haatkanalen aanvallen, we kunnen ze offline krijgen, zodat we allemaal meer vrijheid hebben en je online en offline kunt zijn wie je wil zijn."
Stop shaming
Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!
Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.
Lees ook
FunX
Hoe exposers op Telegram mensen met gemengde relaties het leven zuur makenFunX Beseft
Met je foto's in een exposegroep: "Vreemden maakten me uit voor hoer"FunX
Luisteraar Ouassima startte een Facebookgroep om exposers aan te pakkenFunX
Expose-Instagramaccounts wakkeren het gesprek over seksueel misbruik aan