FunX

Mert (26) over jaloezie: "Door sociale media vraag ik me soms af of ik achterloop"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Mert (26) over jaloezie: "Door sociale media vraag ik me soms af of ik achterloop"

We zijn allemaal wel eens jaloers op een ander en dat gevoel mag er uiteraard zijn. Maar wat als jaloezie impact heeft op je mental health? Mert (26) heeft hiermee te maken en vertelt er meer over in de Mental Health Club-podcast. Samen met psycholoog Iris van der Steen gaat hij in gesprek met Tannaz over de invloed van jaloezie op je mental health en wat je ertegen kan doen.

Schaamte

Mert heeft dagelijks te maken met gevoelens van jaloezie. Vooral wanneer hij ziet dat klasgenoten bepaalde stappen maken in hun leven, terwijl hij voelt dat hij nog vastloopt, ervaart hij die emotie. "Eigenlijk is het vooral schaamte. Ik had graag in hun positie gezeten. Wanneer ik me bedenk dat dat niet zo is, vraag ik me af wat er is misgegaan en ga ik nadenken over wat ik anders had kunnen doen", vertelt Mert.

Menselijke emotie

Volgens psycholoog Iris van der Steen is jaloezie een menselijke emotie. "In principe is er helemaal niets mis mee. Vaak is het een gedachte die even langskomt en vervolgens weer verdwijnt. Wanneer het je leven begint te beperken, is het tijd om er mee aan de slag te gaan."

Twijfelen aan jezelf

Als de jaloezie heel sterk wordt, kan het volgens Iris impact hebben op je mental health. "Je kan veel gaan twijfelen aan jezelf en je bij alles afvragen: wat had ik anders moeten doen? Mensen bij wie jaloezie de overhand neemt, betrekken de situatie van een ander op zichzelf. Ze vragen zich dan af: is er iets mis met mij? Dat kan weer leiden tot somberheid en zelfs lichamelijke klachten veroorzaken."

Quote

Ik had vooral moeite met slapen. Ik voelde me gewoon rot.

Mert

Moeite met slapen

Mert herkent zich in wat Iris vertelt. "Vroeger had ik hier veel last van. Ik had vooral moeite met slapen. In plaats van schapen tellen, dacht ik: dit of dat had beter gekund. Ik voelde me gewoon rot." Toch was Mert zich er niet bewust van dat hij zo'n last had van jaloezie. "Ik had er niet veel over nagedacht, tot ik werd uitgenodigd voor deze podcast."

Sociale media

Sociale media spelen een rol bij onze beeldvorming van hoe een 'normaal' leven eruitziet. Maar het beeld dat we verkrijgen van (bewerkte) Instagram posts en TikToks kan ook negatieve gevoelens aanwakkeren over onszelf. "Soms word ik getriggerd door iets wat ik op sociale media zie. Dan denk ik dat het goed gaat met een persoon en ik ben natuurlijk blij voor diegene. Maar dan denk ik ook: waarom ben ik niet in die positie? Wat ging er mis? Loop ik achter?", legt Mert uit.

Quote

Ik ben zelf de dupe van mijn emoties. Ik wil dat niet overdragen aan andere mensen.

Mert

Geen kwaadaardige bedoelingen

Bij jaloezie denken we al snel aan een negatief persoon met wellicht kwaadaardige bedoelingen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Zo vertelt Mert dat hij zijn gevoel vooral internaliseert. "Ik ben zelf de dupe van mijn emoties. Ik wil dat niet overdragen aan andere mensen." Zo zou Mert nooit tegen iemand zeggen dat hij jaloers is op diens leven. "Het is niet zo dat ik op LinkedIn reageer met: hey, gefeliciteerd met je positie, waarom ik niet?", vertelt Mert lachend.

Toch zorgt hij er wel voor dat hij over zijn problemen praat met iemand die hij vertrouwt. "Als ik ergens mee zit, vraag ik een goede vriend of vriendin of ik het met ze mag delen. Soms helpt dat."

Complete plaatje?

Volgens Iris zijn we door sociale media geneigd om onszelf alleen te vergelijken met mensen die het 'beter' doen dan wij. "En dan kijken we ook elke keer naar een klein stukje van iemand. De ene persoon heeft misschien de baan die je wilt en de andere persoon heeft misschien de relatie die je wilt. Maar die mensen hebben ook niet alles, dus het is belangrijk om goed te kijken of je wel het complete plaatje van iemand hebt. Misschien is iemand helemaal niet zo gelukkig", legt Iris uit.

Wil je weten hoe Mert ervoor zorgt dat jaloezie niet de overhand neemt? Beluister de podcast hier. - FunX Mental Health Club

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie