FunX

Isaac werd aangevallen door zijn klasgenoten: "Ik dacht dat er iets mis was met me"

foto: ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Isaac werd aangevallen door zijn klasgenoten: "Ik dacht dat er iets mis was met me"

Jarenlang gepest worden kan diepe wonden achterlaten die je nog lang bijblijven. Dit weet Isaac als geen ander. Acht jaar lang werd hij gepest, met blijvende mentale klachten als gevolg. In de podcast Mental Health Club deelt Isaac zijn ervaringen over hoe het pesten zijn leven beïnvloedde en hoe hij leerde omgaan met zijn psychische problemen.

Isaac werd acht jaar lang gepest

Isaac werd jarenlang gepest op de basis- en middelbare school. "Het begon eerst met uitschelden en beledigingen die ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg. En aan het einde van de basisschool, toen iedereen wat sterker werd, behalve ik, werd ik ook fysiek aangevallen door pesters." Door deze nare ervaringen ging Isaac enorm twijfelen aan zichzelf en geloofde hij dat er iets mis was met hem. "Ik hoorde telkens dat ik geen goed mens was en ging daar uiteindelijk ook in geloven. Dit maakte me mentaal super onzeker."

Toen het pesten stopte, groeiden de gevolgen

Toen Isaac eenmaal op de middelbare school zat, hield het pesten aan tot de tweede klas. Hij was namelijk nog wat kleiner dan zijn gemiddelde klasgenoten en ook minder sterk, wat hem een makkelijk doelwit maakte. Totdat Isaac op een dag besloot het roer om te gooien. "Ik ben gaan sporten en gaan boksen, wat me fysiek sterker maakte en mentaal ook meer zelfvertrouwen heeft gegeven." Hoewel het pesten was gestopt, bleven de gevolgen ervan groeien. "Ik had nog niet geleerd dat ik wel een goed mens was en dat hetgeen wat de pesters tegen mij zeiden eigenlijk meer zei over hen dan over mij. De onzekerheden bleven dus nog in mijn hoofd rondspoken en het pesten heeft echt veel invloed op mij gehad."

#94 - Gepest: hoe vind je jezelf terug? - "Ik ging langzaamaan geloven dat er iets mis was met mij" - FunX Mental Health Club

Isaac schaamde zich omdat hij werd gepest

Isaac besloot dus om met zichzelf aan het werk te gaan door te sporten, maar moest mentaal ook helen van zijn wonden. En dat was lastiger gezegd dan gedaan, want hij schaamde zich erg voor het feit dat hij werd gepest. "Ik vond dat ik het zelf op had moeten lossen en door deze gedachte heb ik mijn pestverleden heel lang verborgen gehouden." Toen Isaac zijn middelbare school had afgerond en ging studeren, kon hij de schaamte langzaam van zich afschudden. "In 2019 ben ik op het punt gekomen dat ik kon accepteren wat er was gebeurd en over mijn gevoelens kon praten met anderen." Isaac vertelt daarbij dat hij zelf nooit therapie heeft gehad, omdat hij bang was dat "mensen hem dan zwak zouden vinden". Dit herinnerde hem te veel aan zijn pestverleden, waardoor de drempel om in therapie te gaan, te hoog voor hem was.

Hoe Isaac zijn leven weer op kon pakken na gepest te worden

Ondanks dat Isaac geen therapie heeft gehad, heeft hij toch zijn mentale gesteldheid verbeterd. "Ik heb geleerd dat het niet aan mij lag en dat het niet mijn schuld was dat ik gepest werd." Isaac voelt zich nu een stuk beter. "Naarmate ik ouder werd en de beste versie van mezelf werd, vond ik mijn kracht terug. Ik leerde mezelf beter kennen door actief met mezelf aan de slag te gaan en te ontdekken wat ik écht interessant vind. Dit had ik door het pesten nooit eerder ontdekt."

Tips van Isaac

Isaac wil graag een tip meegeven aan mensen die zich in zijn verhaal herkennen. Zo zegt hij: "Probeer andere mensen om je heen in vertrouwen te nemen. Mocht dat lastig zijn of niet lukken, schrijf dan over je angsten en emoties. Als je je gedachten op papier zet, dan is het uit je hoofd en het kan je later alsnog helpen om ermee aan de slag te gaan. Isaac motiveert anderen om de kracht te vinden om uit moeilijke periodes te komen. "Niet iedereen ziet wat er in je omgaat. Wees dus ook niet bang om hulp te vragen."

Ster advertentie
Ster advertentie