Sport

Beachvolleyballer wilde na commotie om veroordeling niet meer meedoen met Olympische Spelen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Beachvolleyballer wilde na commotie om veroordeling niet meer meedoen met Olympische Spelen

De Nederlandse beachvolleyballer Steven van de Velde heeft overwogen zijn deelname aan de Olympische Spelen in Parijs te annuleren. Er ontstond namelijk een hevige internationale mediarel rondom zijn aanwezigheid. Tijdens een persmoment in Den Haag raakte Van de Velde zichtbaar geëmotioneerd en deelde hij zijn twijfels.

Steven van de Velde over Olympische Spelen

Tijdens een persconferentie in Den Haag deelde Steven van de Velde zijn ervaringen. De beachvolleyballer werd tijdens de Olympische Spelen uitgejouwd door het publiek vanwege zijn verleden. In 2016 werd Van de Velde namelijk door een Engelse rechtbank veroordeeld voor ontucht met een twaalfjarig meisje. Vanwege de jonge leeftijd van het slachtoffer werd het misdrijf in Groot-Brittannië geclassificeerd als verkrachting. Na een jaar werd Van de Velde uitgeleverd aan Nederland, waar zijn straf werd aangepast.

Tijdens het persmoment barstte Van de Velde in tranen uit toen hem werd gevraagd of hij ooit had overwogen om niet aan de Olympische Spelen deel te nemen. "Ja, dat heb ik zeker overwogen", vertelde hij. Van de Velde verwees naar een publicatie in de Britse media waarin een foto van zijn vrouw werd gebruikt. "Dat was het moment waarop ik brak", bekende de sporter. "Ik heb tien jaar geleden een ernstige fout gemaakt en dat draag ik met me mee. Maar het feit dat mensen om mij heen hier nu onder lijden of het nu Matthew (zijn collega red.) is, mijn vrouw, of mijn kind, dat gaat voor mij echt te ver. Dat was het moment waarop ik mezelf afvroeg: is dit het echt waard?", vertelt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Steven van de Velde heeft zijn straf uitgezeten"

De Nederlandse volleybalbond Nevobo en Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF stonden volledig achter Steven van de Velde. Beide organisaties waren van mening dat er geen reden was om te twijfelen aan de 29-jarige beachvolleyballer. "Hij toont zich een voorbeeldig prof en mens en er is sinds zijn terugkeer geen enkele aanleiding geweest om aan hem te twijfelen", aldus beide organisaties. "Steven heeft zijn straf uitgezeten en zijn uitzending naar Parijs volledig verdiend."

Ster advertentie
Ster advertentie