Sport

Turnster Jordan Chiles moet medaille definitief inleveren omdat protest 4 seconden te laat kwam

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Turnster Jordan Chiles moet medaille definitief inleveren omdat protest 4 seconden te laat kwam

De Amerikaanse turnster Jordan Chiles (rechts op de foto) moet definitief haar bronzen medaille van de finale op de Olympische Spelen in Parijs inleveren. Het internationale sporttribunaal CAS heeft dinsdag een herzieningsverzoek van de Amerikaanse turnbond afgewezen.

Controversiële finale Olympische Spelen

De controverse rondom de bronzen medaille begon tijdens de finale op 5 augustus. De 23-jarige Jordan Chiles eindigde aanvankelijk als vijfde met een score van 13.666, terwijl Ana Barbosu met 13.700 op de derde plek stond. De achttienjarige Roemeense vierde haar bronzen medaille trots met de nationale vlag, maar zag kort daarna dat ze naar de vierde plaats was gezakt.

De Amerikaanse turnbond diende namelijk een klacht in bij de jury. Coach Cécile Canqueteau-Landi vond dat de moeilijkheidsgraad van de oefening van Jordan Chiles onjuist was beoordeeld. De jury ging uiteindelijk akkoord met haar oordeel, Jordan Chiles kreeg hierdoor 0.100 punt extra en eindigde met een totaal van 13.766 op de derde plaats.

Dit leidde tot een gedenkwaardig moment tijdens de medailleceremonie. Voor het eerst in de olympische geschiedenis stonden er alleen zwarte turnsters op het podium. Jordan Chiles en Simone Biles (zilver) bogen vervolgens voor de Braziliaanse goudenmedaillewinnares Rebeca Andrade, wat zorgde voor een bijzondere foto.

foto: AFP

Reactie van Roemeense kamp

Het Roemeense kamp reageerde woedend op het verloop van de finale. Premier Marcel Ciolacu besloot zelfs de sluitingsceremonie in Parijs te boycotten uit protest tegen het besluit van de jury. "Dit is volstrekt onacceptabel. Barbosu heeft deze medaille verdiend. Zowel de coaches als de turnsters begrijpen hier niets van."

Het Roemeense olympisch comité besloot samen met de nationale turnbond een spoedprocedure bij het CAS te starten. Ze waren van mening dat het Amerikaanse protest te laat was ingediend en eisten dat Ana Barbosu een bronzen medaille zou krijgen.

Vier seconden te laat

Het internationale sporttribunaal gaf de Roemenen zaterdag gelijk. Volgens het CAS hadden de Amerikanen binnen één minuut beroep moeten aantekenen, maar waren ze uiteindelijk vier seconden te laat. Het internationaal olympisch comité (IOC) meldde zondag dat Jordan Chiles haar bronzen medaille moest inleveren.

Het Amerikaans olympisch comité en de nationale turnbond beweerden echter 'nieuw, sluitend bewijs' te hebben dat het protest wel binnen de deadline van één minuut was ingediend. Ze dienden een herzieningsverzoek in bij het CAS, maar het sporttribunaal weigerde de zaak te heropenen.

Ster advertentie
Ster advertentie