Up 2 Date

Ali B hoeft geen celstraf te krijgen wat Ellen ten Damme betreft: “Geloof in opvoeding”

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ali B hoeft geen celstraf te krijgen wat Ellen ten Damme betreft: “Geloof in opvoeding”

Ali B werd onlangs veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor verkrachting en poging tot verkrachting. Een van zijn slachtoffers, actrice en zangeres Ellen ten Damme, stelt dat de veroordeelde rapper van haar niet naar de gevangenis hoeft. Volgens Ten Damme zijn er betere oplossingen te bedenken voor hetgeen haar is aangedaan door Ali B.

Ellen ten Damme ervaarde angst tijdens de rechtszaak

In het NPO-programma Bar Laat vertelde Ellen ten Damme onder andere over haar periode tijdens de slepende rechtszaak van Ali B. Naar eigen zeggen was die periode heftig. “Ik was in die tijd opeens bang om over straat te gaan. Maar toen dacht ik: ik moet moedig zijn. Ik moet eroverheen." Nu de rechtszaak in eerste aanleg achter de rug is, heeft Ellen ten Damme wat meer rust dan voorheen. Wat dat betreft, achtervolgt de zedenzaak haar niet meer.

"Ali B hoeft geen celstraf te krijgen"

Volgens Ellen ten Damme hoeft Ali B geen celstraf te krijgen, zo stelde ze gisteravond. "Ik geloof in een soort bewustwording, een soort opvoeding wellicht. Maar straf hoeft van mij niemand." De actrice en zangeres vertelde dan ook nooit van plan te zijn geweest om Ali B aan te geven na zijn poging tot verkrachting. “Ik heb het alleen aan mijn moeder en vrienden verteld destijds en heb ook nooit aangifte gedaan. Na de BOOS-aflevering over The Voice heb ik mijn verhaal pas gedaan en het Openbaar Ministerie vond dat er strafbare feiten in mijn verhaal stonden.”

Ellen ten Damme offerde rust op voor een hoger doel

Ten Damme verklaarde dat de publiciteit van de zedenzaak haar gestolen had kunnen worden: “Voor mij persoonlijk was het jammer, want ik heb alleen heisa en gezeik gehad van die zaak. Ik wil hier niet mijn hele leven mee geassocieerd worden.” Toch erkent ze dat de rechtszaak tegen Ali B erg belangrijk is geweest. Volgens de 57-jarige zangeres werd er nu een momentum gecreëerd waarbij meerdere slachtoffers verklaarden over een dader. Ook is Ten Damme zich bewust dat de rechtszaak ook veel aandacht schonk aan een groot probleem waarbij slachtoffers vaak niet gehoord worden. “Ik heb een jaar van mijn rust opgeofferd om anderen te steunen.”

Strafproces en celstraf Ali B

Het strafproces van Ali B ging in juni 2024 van start met in totaal drie zittingen die veel media-aandacht kregen. De 42-jarige Ali Bouali werd verdacht van twee verkrachtingen en twee aanrandingen. In het strafproces sprak hij veel en werd hij een aantal keren erg emotioneel. Zo vertelde hij onder andere dat de dood hem op enig moment beter leek dan het leven. De rechter achtte de meeste strafbare feiten bewezen en veroordeelde Ali B tot een straf van twee jaar cel. Dat is één jaar minder dan de straf die het Openbaar Ministerie eiste. Zijn celstraf hoeft hij nog niet meteen uit te zitten zolang het hoger beroep loopt.

Ster advertentie
Ster advertentie