Video

Rapsensatie Illie komt de scene overnemen: "Rappers showen alleen maar love"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Rapsensatie Illie komt de scene overnemen: "Rappers showen alleen maar love"

Als je een hiphopfan bent, is de kans groot dat je inmiddels gehoord hebt van Illie. De opkomende rapper uit Heerlen ging eerder dit jaar viraal met tracks zoals Gekke Gunz, Heerlen en Darba. Sindsdien heeft Illie zich ontpopt als veelbelovend talent in de Nederlandse hiphopscene, maar wie is Illie precies en waarom ontvangt hij zoveel lof van andere rappers? Kallie reisde af naar Heerlen om de rapper te ontmoeten.

"Dit is een mooie kans"

Sinds 2018 is Bilal, zoals Illie in het echt heet, al bezig met rappen. Zo freestylede de Marokkaans-Nederlandse rapper met zijn vrienden op school en op straat en schreef hij regelmatig teksten. Toen Illie's vrienden tegen hem zeiden dat hij potentie heeft om een grote naam te worden in de scene besloot hij de muziek steeds serieuzer te nemen. "Mijn matties vonden mij hard en zeiden: 'Je moet die s**t opnemen.'" In eerste instantie voelde Illie daar weinig voor, totdat hij gecontacteerd werd door FunX voor een FunX Talent-sessie. "Toen ik geconnect werd door FunX dacht ik: dit is een mooie kans. Toen ben ik daar geweest en heb ik een beetje gespit. Mensen vonden het hard en sindsdien zijn we op doorgaan."

Switch van Marokkaans naar Nederlands

Voordat hij zijn talent tentoonstelde bij FunX had Illie echter al zijn eerste stappen gezet als rapper. Hij is namelijk deels opgegroeid in Marokko en bracht zijn eerste track in het Marokkaans uit. "Ik heb zeven à acht jaar in Marokko gewoond bij mijn moeder. Ik rapte daar ook al, maar op een gegeven moment ben ik overgegaan op het Nederlands." Volgens Illie had dat vooral te maken met het gebrek aan succes met zijn Marokkaanse tracks. "Drie jaar geleden had ik een Marokkaanse track gedropt op YouTube, maar niemand besefte het. Ik pakte maar drieduizend views. Toen dacht ik: dit is niet mijn ding."

"Ik hoef geen features"

De switch naar rappen in het Nederlands bleek een slimme keuze. Verschillende gevestigde namen in de scene, waaronder Ronnie Flex en Mario Cash, gaven Illie zijn props nadat ze zijn tracks hoorden. "Ik vond dat wel lauw van al die rappers. Ze showen alleen maar love. Al die rappers laten me weten dat ik hard ben." Ondanks alle lovende reacties van collega-rappers staat Illie niet te popelen om met andere artiesten samen te werken. "Ik hoef nu geen features. Ik moet zelf hogerop komen."

Het gehele interview is hieronder te bekijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie