Op 1 juli is het Keti Koti. Op deze dag herdenken we de afschaffing van de slavernij in 1873 in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Daarnaast vieren we de vrijheid. FunX vindt dat deze dag nooit vergeten mag worden en daarom een officiële vrije dag moet worden. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Twee jaar geleden lanceerde FunX de petitie 'Maak van 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag'. Die werd binnen een week door meer dan 60.000 mensen getekend. Het is nu aan de politiek. Twee jaar later is er bijna een meerderheid voor dit plan in de Tweede Kamer, als we het CDA meekrijgen tenminste! Kom met ons in actie: stuur samen met FunX de CDA-fractie deze brief met de oproep: Ik wil elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar.

Stuur de brief en word onderdeel van de verandering die Nederland nodig heeft.

Onderteken de brief

Over de campagne

De dag waarop de slavernij wordt herdacht en de afschaffing ervan wordt gevierd, verdient een officiële erkenning. Twee jaar geleden werd een petitie gestart om 1 juli te erkennen als een nationale vrije dag. De petitie werd door ruim 62.000 mensen ondertekend op dit moment in de Tweede Kamer, maar een meerderheid voor de erkenning van Keti Koti is er (nog) niet. Tot die tijd is het belangrijk om de politiek te wijzen op het belang van de erkenning van Keti Koti (of: Dia di Abolishon) vrij te geven. FunX, The Black Archives, Stichting Nederland Wordt Beter en DeGoedeZaak bundelen daarom hun krachten.

Hoe doe je mee?

Verschillende bedrijven geven hun werknemers al vrij op 1 juli, zoals Tony’s Chocolonely, FunX en LUSH. Vind je het ook belangrijk dat iedereen vrij krijgt op 1 juli? Stuur dan een brief naar de CDA-fractie met de oproep: Ik wil elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar.


Ga naar campagne

Over de petitie

FunX heeft samen met Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives in 2021 een petitie opgesteld om 1 juli - Keti Koti - een nationale vrije dag te maken. Op deze dag wordt het leed en het onrecht dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij gevierd.

Op 1 juli 1873 (formeel op 1 juli 1863) werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Het is tijd dat de politiek erkent dat de trans-Atlantische slavenhandel een onmiskenbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Dat is na meer dan 150 jaar hard nodig, want de gevolgen van kolonialisme en slavernij werken nog steeds door in de huidige samenleving: institutioneel racisme, onderdrukking en ongelijkheid zijn dagelijkse realiteit voor veel Afro-Nederlanders.

Initiatiefnemers FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives hebben een petitie opgesteld om van 1 juli een nationale vrije dag te maken. Ook willen we dat Nederland formeel excuses aanbiedt voor de Nederlandse rol in de slavernij. Daarnaast moet de overheid zorg dragen voor een nationale herdenking die aan alle voorwaarden voldoet en waarbij de overheid alle nodige verantwoordelijkheid op zich neemt. Deze petitie is meer dan 62.000 keer ondertekend en ligt op dit moment in de Tweede Kamer.