Up 2 Date

Rechter zaak vermoorde Hamza ziet geen motief voor racisme: "Geen reden gevonden"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rechter zaak vermoorde Hamza ziet geen motief voor racisme: "Geen reden gevonden"

Afgelopen juli kwam het nieuws naar buiten dat de 25-jarige Hamza el Baghdadi werd vermoord door zijn buurman. Hoewel velen van mening waren dat de moord een racistisch motief had, ziet de rechter hier geen reden voor.

Rechter ziet geen racistisch motief

In de eerste instantie brachten verschillende media naar buiten dat het zou gaan om een 'burenruzie', maar later bleek de verdachte Gerben van V. racistische uitlatingen te hebben gedaan op X. Dit zorgde voor veel ophef op social media, omdat vele van mening waren dat de moord op Hamza el Baghdadi een racistisch motief had.

Deze week was de eerste hoorzitting van de zaak en daarin koos de rechtbankvoorzitter ervoor om het racistische motief te weerleggen. "De grote belangstelling en opnames zijn vanwege het mogelijke motief", aldus de Volkskrant. "Maar we hebben in de vijfhonderd pagina's dossier die er nu zijn geen aanknopingspunt gevonden voor een racistisch motief."

Gerben van V. ziet zichzelf niet als racist

Gerben van V. heeft in de hoorzitting ook laten weten dat hij het niet eens is met de stempel 'racist' die hij heeft gekregen. Zo zei hij ook over de vermoorde Hamza: "Hij is de aanstichter van het geheel geweest."

"We trekken nog geen conclusies", zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandagavond tegen NU.nl. Het onderzoek zou namelijk nog in volle gang zijn. "Wat we nu weten, komt uit een onvolledig dossier."

Ster advertentie
Ster advertentie